Launching SoP Result

LAUNCHING THE STANDARD OPERATION PROCEDURES FOR IMPLEMENTATION OF HIV/AIDS PREVENTION, CARE,

AND TREATMENT IN CLOSED SETTING AND TRAINING ON HIV AND ARV TO HEALTH POST OFFICERS IN CLOSED SETTING

November 15-17, 2022 | Provincial Health Department Meeting Room | Kampong Cham Province.



A one day launching standard operation procedures for implementation of HIV/AIDS prevention, care, and treatment in closed setting and two-day training on HIV and ARV to health post officers in closed setting conducted by NCHADS in partnership with CRS and NGO Partner took place on November 15-17, 2022, at provincial health department meeting room, Kampong Cham province. The objective launching was to (1) launch on SoP support for the implementation of HIV/AIDS prevention, care, and treatment in closed settings, (2) train on SoP support for the implementation of prevention, care, and treatment of HIV/AIDS, in closed settings, (3) improve and strengthen access to high-quality of HIV, STI, and HIV/TB prevention,

care, treatment and support service for those who live in closed settings and (4) enhance and strengthen referral mechanism for HIV-related services in closed settings and re-engagement after discharge.

A total of 68 participants from 25 provinces and Phnom Penh attended the launching workshop, including 29 closed setting (4 Correctional Center and 25 Provincial Prison, NCHADS management and all relevant units, PHD, PASP, AUA, KWWA, CPN+, PC, EpiC project of the FHI360, and Caritas Cambodia,



The launching started with the remarks from Dr. Men Bunnan, Deputy Director of Kampong Cham PHD, remarks from Mr. Arthur Kirby, Country Representative for Cambodia and Vietnam, remarks by Dr. Ouk Vichea, Director of NCHADS, remarks by H.E. Lim Sokha, Deputy Director General of Directorate General of Prison and opening remark by H.E. Dr Lon Chanrasmey, Deputy Director General for Health, Project Manager for Technical of MoH-LIT, and Deputy Inter-Ministerial in Prison Technical Working Group who presided over the workshop. H.E Lon Chanrasmey opened this launching and training in the name of H.E Hok Kimcheng, Director

General for Health, MoH.

There is three main presentation topics presented at the workshop, 1) Cambodia's HIV/AIDS situation and response by Dr Ngauv Bora, Deputy Director of NCHADS, 2) HIV/AIDS prevalence in Cambodian prisons by Dr. Chengli Bunty Chief of Health Office for Department of Correction Center and Rehabilitation, and (3) overview of the standard operating procedures for the delivery of HIV/AIDS prevention, care, and treatment in closed settings and basic service packages including open the floor question and

discussion by Dr. Chengli Bunty, GDP of Ministry of Interior and Mr. Sorng Sophat, CRS Senior Project Coordinator.

The Standard Operating Procedures for Implementation of HIV/AIDS Prevention, Care, and Treatment in Closed Settings were officially launched to celebrate the tremendous collective achievement of NCHADS, GDP, and CRS, along with other partners. Through SOP including the capacity building for NGO partners, and health post officers, enable to give inmates with HIV education, counseling, testing, enrollment in the ART



sites, and referral linkages which contribute to achieving the 95-95-95 targets in 2025. In November 2022, there were 37,671 detainees of which 2,381 were female. GDP reported HIV cases of 415 (88 females), and HIV/TB co-infection cases of 4 total in current 28 closed settings and another one new closed setting will officially establish in late November 2022.

សិក្ខាសាលាស្តីពី ការប្រកាសជាក់ឱ្យដំណើរការនិយានខែបនេសម្រាប់អនុនត្តការបន្ទារ ការថែនរំ

ព្យាជាលម្អកន្តកទេពេកមេដស់នៅកូចពន្ធនាភាពនៅកូចប្រនេសកម្ពុជា និច

នធ្លមឈ្មោះចណ្ដាលទទ្រ្តីម៉ុស្តិ៍សុខគាពអំពីបិចិ៍អេជស៍ និចគារព្យាបាល យោមនិសថប្រឆាំចទេពេកអេជស៍

ថ្ងៃអង្គារ ៧ រោច ដល់ថ្ងៃក្រហស្បត្តិ៍ ៩ ពេច ខែកក្តិក ឆ្នាំ ខាល ចព្វាសឹក ព.ស ២៥៦៦ គ្រូវនឹងថ្ងៃទី ១៥-១៧ ខែថ្ងៃកា ឆ្នាំ ២០២២ សាលប្រជុំមន្ទីរសុខាភិបាលខែរដ្ឋបាលខេត្តកំពង់ចាម

- ពោលចំណងនៃវគ្គ
 - ប្រកាសដាក់ឱ្យដំណើរការនិយាមបែបបទសម្រាប់ការអនុវត្តការបង្ការ ការថែទាំ និងព្យាបាលអ្នកផ្ទុក មេធាតមដល់ នៅកងពននាគារនៅកងបេទសកមជា
- មេរោធអដស់ នៅក្នុងពន្ធនាគារនៅក្នុងប្រទេសកម្ពុជា ២. បណ្តុះបណ្តាលលើនិយាមបែបបទសម្រាប់ការអនុវត្តការបង្ការ ការថែទាំ និងព្យាបាលអ្នកផ្ទុកមេរោគ មេដស់នៅក្នុងពន្ធនាគារនៅក្នុងប្រទេសកម្ពុជា
- បង្កើន និងពង្រឹងគុណភាពដ្ឋងការទទួលសេវា ніv, sti និង ніv/тв សម្រាប់ការបង្ការ ការថែទាំ ការព្យាបាល និងការគាំទ្រដល់ជនដាប់ឃុំ
- ៤. បង្កើន និងពង្រឹងយន្តការបញ្ជូនទៅរកសៅពាក់ព័ន្ធនឹង HIV នៅក្នុងមណ្ឌលអប់រំកែប្រែ និងពន្ធនាគារ រាជធានី-ខេត្ត និងបន្តស្ថិតក្នុងសៅព្យាបាលក្រោយការដោះលែងទៅសហគមន៍ ។
- សំហោរាសម្រាស់ម្រូលដោយៈ NCHADS, GDP, Kampong Cham PHD, CRS និង KWWA Co-organizer: NCHADS, GDP, Kampong Cham PHD, CRS and KWWA
- ឧបក្ថម្ភថវិកាដោយ: GF-HIV/NCHADS និង CRS Private Fund

888 828:			
ពេលវេលា	ប្រធានបទ	អ្នកសម្របសម្រួល	
ថ្ងៃទី១: ១៥ វិច្ឆិក	משטש ו		
8:00-8:30 (30 minutes)	 ចុះឈ្មោះអ្នកចូលរួម បដិសណ្ឋារកិច្ចរក្ស៉ាវិកិត្តិយស 	កញ្ញា ណេង ៨ល្លិកា លោក ទូច បូណា លោកស្រី ខន លីនណា	
8:30-09:45 (75 minutes)	កម្មវិធីហើរថ្នា - ប្រកាសពេលមើបកី - ដោយប្រជាពិ - ដែលបើកបញ្ចេល និងមតិស្វាតមន័យជាយលោកវេដ្ឋមន្ត្រីក វ៉េន៉ា ម៉ឺនននាន - ចំណាបើកបញ្ចេល និងមតិស្វាតមន័យជាយលោកវេដ្ឋមន្ត្រីក វ៉េន៉ា ម៉ឺនននាន អង្គប្រកានមន្ត្រីការបានក្នុកកំពេលមាន កំណាងជំនួន់ទូល់ ឯកឧត្តមេ វេដ្ឋមន្ត្រីក កាលនៃដូចជាសមត្ថកំពេលមាន កំណាងជំនួន់ទូល់ ឯកឧត្តមេ វេដ្ឋមន្ត្រីក កាលនៃដូចជាសមត្ថកំពេលមាន កំណាងមន្ត្រាល CAS ប្រចាំ ប្រទេសកម្ពុជា - ចំណាប់ការត្តរូវជាជាយ មេសកវេដ្ឋមន្ត្រីក គឺ មិខ្លះ ប្រភេទមន្ទ្រាលពេល - ចំណាប់ការត្តរូវជាជាយ មេសកវេដ្ឋមន្ត្រីក គឺ មិខ្លះ ប្រភេទមន្ទ្រាលពេល - ចំណាប់ការត្តរូវជាជាយ ឯកឧត្តម ឧត្តមមត្តាក្យក្សាត់លេខ១ នឹង សុខ១ អង្គបានការតាត់ ដែរអន្តរាយក្នុងលន្តការតា ក្រសុខបញ្ចេល និងជាប្រភពគ្នាប់ប្រជាធារាជ្ញាសង្គមុននិងសាលបន្ទេកបញ្ជាការត្តាមេស អង្គបានក្រសុខក្រកាលនិងក្រសួងបែបការបញ្ជាកានសុខមានបានក្នុងការតាធិន អង្គប្រាស្តសុខភាពលនិងក្រសួងប្រកាសជាប្រកាសសុខភាពលន់ខ្លាញការតាជាន់ អង្គប្រាស្តសុខភាពលនិងក្រសួងប្រកាសប្រកាស ការតាមមានបាយ។ បញ្ជាកានសុខបើការបានដីប្រកាសគ្គបញ្ជាក់ ទេក្រក មិនមេខមានបាយ។ បញ្ជាកានសុខបើការបានបំពីក្រសួងសុខភាពការការការបានបានបានបានបាយ។	លោកស្រី ខន លីខណា លោក វិ ឡេង	
9:45-10:00 (15 minutes)	ថតរុបរួមគ្នា	លោកស្រី ខន លីនណា	
10:00-10:15 (15 minutes)	សម្រាករកហារសម្រន់	ទាំងអស់គ្នា	
10:15-10:45	• ការណែនាំខ្លួន	លោកស្រី ខន លីនណា	

(30 minutes)	• គោលបំណងនៃវគ្គ	លោក រី ឡេង]	
10:45-11:25 (40 minutes)	 បច្ចុប្បន្នភាពស្ថានភាពមេរោគមេដស៍ និងការឆ្លើយតបនៅកម្ពុជា 	លោកវេជ្ជ. ជ៉ូវ បូរ៉ា លោកវេជ្ជ. ណយ ប្រភា		
11:25-12:00 (35 minutes)	 បច្ចុប្បន្នភាពស្ថានភាពមេរោគមេដស់នៅក្នុងពន្ធនាគារ 	លោកវេជ្ជ. ចេងលី ប៊ុនទី លោក ស៊ង សុជាត		
12:00-14:00	សម្រាកអាហាថ្ងៃគ្រង់	ទាំងអស់គ្នា	l	
14:00-15:45 (105 minutes)	 ទិដ្ឋភាពទូទៅ SOP (សំណុំសកម្មភាព ការបង្ការ ការធ្វើពេស្ត និងការផ្តល់ ប្រឹក្សា ការថែទាំ និងព្យាបាលគាំទ្រដល់អ្នកផ្ទុកមេរោគទេដេស៍ក្នុងពន្ធនាគារ) 	លោកវេជ្ជ. ដែត បុត្រា លោកវេជ្ជ. ចេងលី ប៊ុនទី លោក ស៊ង សុជាត		
15:45-16:00 (15 minutes)	សម្រាកអាហារសម្រន់	ទាំងអស់គ្នា		
16:00-16:30 (30minutes)	 បន្តមិដ្ឋភាពឲូទៅ SOP (សំណុំសកម្មភាព ការបង្ការ ការធ្វើរកស្ត និង ការផ្តល់ប្រឹក្សា ការថែទាំ និងព្យាបាលគាំទ្រដល់អ្នកផ្ទុកមេរោគមេដស៍ក្នុង ពន្ធនាគារ) 	លោកវេជ្ជ. ដ៏តិត បុត្រា លោកវេជ្ជ. ចេងលី ប៊ុនទី លោកវេជ្ជ. សុង ចាន់ធី		
16:30-17:00 (30 minutes)	 សំរុម និងចំពើឃ «បើក្សាធិបត់ប្រទិន «បើក្សាធិបត់បេកការផ្ទុំ. អ៊ុក និទ្ធ។ ប្រធានមជ្ឈមណ្ឌលជាកិប្រយុទ្ធនិង ជំងឺនេះសំ ស៊េសីព្យា និងភាមាន។ «បកិជ្ជាធ្វើរបស់ លើស្បាត និងភាមាន។ «បកិជ្ជាធ្វើរបស់ លើស្បាត និងភាមាន។ «បកិជ្ជាធ្វើរបស់ លើកស្បាន ឧត្តមអត្តារជាក្រុងការបាន លើម សុខា អត្តជាពាររាស់ នៃអង្គតាមានក្នុងតានគ្នាភាព ក្រសួងមហាថ្ងៃ 	លោកស្រី ខន លីនណា លោក វី ឡេង		
ថ្ងៃទី២: ១៦ វិច្ឆិកា ២០២២				
08:00-08:15 (15 minutes)	 ៣ម៉ាណនាំដីស្គ្រាល់គ្នា ព្រមទាំងការបង្ហាញពីតោលបំណង និងកម្មវិធីវគ្គ បណ្តុះបណ្តាល ១០១៤៣ថ្ងៃក្នុង គ្គីរតីឯឧតុក 	លោក មូច បូណា លោក ឃើន សុខា		
08:15-08:35 (20 minute)	• ការធ្វើតេស្តមុនវគ្គបណ្តុះបណ្តាល (QR)	លោក ទូច បូណា លោកស្រី គឺក សុភារ៉ា		
08:35-09:35 (60 minutes)	 បច្ចុប្បន្នភាពនៃវឌ្ឍនភាពសម្រាប់គម្រោងមេរោគអេដស៍ទាំងមូល HIV-CRS and SSSI 	លោកវេជ្ជ. ណយ ប្រកា លោក ខូច បូណា		
09:35-09:50 (15 minutes)	សម្រាករកហារសម្រន់	ទាំងអស់គ្នា		

		ពភាក្សាក្រុម	
		 តើអ្នករស់នៅជាមួយមេរោគអេដស៍នៅក្នុងពន្ធនាគារមានតម្រូវការជា 	លោកវេជ្ជ. សុង ចាន់ធី
		មូលដ្ឋានអ្វីខ្លះពាក់ព័ន្ធនឹង HIV/AIDS?	លោកស្រី ពឹក សុភារ៉ា
	09:50-10:15	• បែងចែកសិក្ខាកាមជា ៣ ក្រុមពិភាក្សា	លោកវេជ្ជ. ចេងលី ប៊ុនទី
	(25 minutes)	សម្របសម្រួលដោយ៖	លោក ស៊ង សុផាក
		ក្រុម(១) លោកវេជ្ជ. សុង ចាន់ពី និងលោកស្រី ពីក សុភារ៉ា	លោកវេជ្ជ. ដែក បុត្រា
		ក្រុម (២) លោកជជ្ជ. ចេងលី ប៊ុនទី និងលោក ស៊ង សុជាត	លោក យ៉េន សុខា
		ក្រុម (៣) លោកវេជ្ជ. ដែត បុត្រា និងលោក យ៉េន សុខា	
			លោកវេជ្ជ. សុង ចាន់ធី
			លោកស្រី ពឹក សុភារ៉ា
	10:15-11:00	 បទបង្ហាញអំពីលទ្ធផលកិច្ចពិភាក្សា 	លោកវេជ្ជ. ចេងលី ប៊ុនទី
	(45 minutes)		លោក ស៊ង សុផាត
			លោកវេជ្ជ. ដែក បុត្រា
			លោក យ៉េន សុខា
1	11:00-12:00		លោកវេជ្ជ. ដែក បុត្រា
	(45 minutes)	• បទបង្ហាញអំពីតម្រូវការជាមូលដ្ឋានរបស់អ្នកផ្ទុកមេរោគអេដស៍	លោក វេជ្ជ. សុង ចាន់ពី
	(45 minutes)	· ·	លោកវេជ្ជ. ចេងលី ប៊ុនទី
	12:00-14:00	សម្រាកអាហារថ្ងៃត្រង់	ទាំងអស់គ្នា
	14:00-14:15	- fossiebunos	
	14:00-14:15 (15 minutes)	• ឈ្មែងថាមពល	AUA
	(15 minutes)		1
			លោកវេជ្ជ. ដែក បុត្រា
	(15 minutes) 14:15-15:45 (90 minutes)		1
	(15 minutes) 14:15-15:45	ចំណេះដឹងជាមូលដ្ឋានក្នុងការព្យាបាលដោយឱសថ ARV	លោកវេជ្ជ. ដែក បុត្រា លោក វេជ្ជ. សុង ចាន់ធី
	(15 minutes) 14:15-15:45 (90 minutes)		លោកដដ្ឋៈ ដែក បុក្រា លោក ដដ្ឋៈ សុង ចាន់ពី ទាំងអស់គ្នា
	(15 minutes) 14:15-15:45 (90 minutes) 15:45-18:00	ចំណោះនឹងជាមូលផ្ទានក្នុងការព្យាបាលដោយនិសថ ARV សម្រាការការវារសម្រន់	លោកដដ្ឋៈ ដែក បុត្រា លោក ដដ្ឋៈ សុង ចាន់ជី ទាំងអស់គ្នា លោកដដ្ឋៈ ដែក បុត្រា
	(15 minutes) 14:15-15:45 (90 minutes) 15:45-16:00 (15 minutes)	ចំណេះដឹងជាមូលដ្ឋានក្នុងការព្យាបាលដោយឱសថ ARV	លោកដដ្ឋៈ ដែក បុក្រា លោក ដដ្ឋៈ សុង ចាន់ពី ទាំងអស់គ្នា
	(15 minutes) 14:15-15:45 (90 minutes) 15:45-16:00 (15 minutes) 16:00-16:45	ចំណោះដឹងជាមូលជារាក្ខាសារប្រាបាលជាយមីសថ ARV សម្រាលលោសសម្រង់ បញ្ជីព្រាសិក្សាទីពេសុខភាពរបស់អ្នកជូតានរបស់ស៊ី	លោកដដ្ឋៈ ដែត បុត្រា លោក ដដ្ឋៈ សុង ចាន់ពី ទាំងអស់គ្នា លោកដដ្ឋៈ ដែត បុត្រា លោកដដ្ឋៈ សុង ចាន់ពី
	(15 minutes) 14:15-15:45 (90 minutes) 15:45-16:00 (15 minutes) 16:00-16:45 (45 minutes) 16:45-17:00 (15 minutes)	ចំណោះដឹងជាមុនហ្គានខ្លួតការប្រាបលេខវាយនឹសថ ARV សម្រាពរាសហាសម្រន់ ហញ្ជីត្រូវជំនាំប្រចិស្តបានការបស់អ្នកផ្នាការបានមនេស៍ វាយាត្តិប្រចាំថ្ងៃ វាយាត្តិប្រចាំថ្ងៃ	លោកជជ្ជៈ ដែក បុក្រា លោក ជជ្ជៈ សុង ចាន់ជី ទាំងអស់គ្នា លោកជជ្ជៈ ដែក បុក្រា
	(15 minutes) 14:15-15:45 (90 minutes) 15:45-16:00 (15 minutes) 16:00-16:45 (45 minutes) 16:45-17:00	ចំណោះដឹងជាមុនហ្គានខ្លួតការប្រាបលេខវាយនឹសថ ARV សម្រាពរាសហាសម្រន់ ហញ្ជីត្រូវជំនាំប្រចិស្តបានការបស់អ្នកផ្នាការបានមនេស៍ វាយាត្តិប្រចាំថ្ងៃ វាយាត្តិប្រចាំថ្ងៃ	លោកដដ្ឋៈ ដែត បុត្រា លោក ដដ្ឋៈ សុង ចាន់ពី ទាំងអស់គ្នា លោកដដ្ឋៈ ដែត បុត្រា លោកដដ្ឋៈ សុង ចាន់ពី
	(15 minutes) 14:15-15:45 (90 minutes) 15:45-16:00 (15 minutes) 16:00-16:45 (45 minutes) 16:45-17:00 (15 minutes)	ចំណោះនិងជាមូលជា្នាត្តការប្រាបលេខាយនិសថ ARV សម្រាការការការមួន បញ្ជីត្រូកជិត្តប្រជ័បសុខភាពរបស់អ្នកពួកនេះខានមជស់ កយាតិប្រាប់ថ្ងៃ ១០២២	លោកវេជ្ជៈ ម៉ែត បុគ្គា លោក វេជ្ជៈ សុង បាន់ជី ទាំងអស់គ្នា លោកវេជ្ជៈ ម៉ែត បុគ្គា លោកវេជ្ជៈ សុង ចាន់ជី លោក ខុច បុណា
	(15 minutes) 14:15-15:45 (90 minutes) 15:45-16:00 (15 minutes) 16:00-16:45 (45 minutes) 16:45-17:00 (15 minutes) 1ggm: 9al ign	ចំណោះដឹងជាមុនហ្គានខ្លួតការប្រាបលេខវាយនឹសថ ARV សម្រាពរាសហាសម្រន់ ហញ្ជីត្រូវជំនាំប្រចិស្តបានការបស់អ្នកផ្នាការបានមនេស៍ វាយាត្តិប្រចាំថ្ងៃ វាយាត្តិប្រចាំថ្ងៃ	លោកដដ្ឋៈ ដែក បុក្រា លោក ដដ្ឋៈ សុង ចាន់ពី ទាំងអស់គ្នា លោកដដ្ឋៈ ដែក បុក្រា លោកដដ្ឋៈ សុង ចាន់ពី

	 ការផ្តល់ប្រឹក្សាអំពីថ្នាំប្រឆាំងមេធាគមេដល៍ ជួមទាំងការប្រឹក្សាលើកទឹកចិត្ត) 	លោកវេជ្ជៈ ដែក បុក្រា លោកវេជ្ជៈ សុង ចាន់ពី លោក វី ឡេង
10:00-10:15 (15 minutes)	សម្រាកអាហារសម្រន់	ទាំងអស់គ្នា
10:15-11:15 60 (minutes)	• ការផ្តល់ប្រឹក្សាអំពីសុខភាពផ្លូវចិត្ត	លោកវេជ្ជ. ដែក បុត្រា លោកវេជ្ជ. ចេងលី ប៊ុនទី លោក ស៊ង សុផាត
11:15-12:00 (45 minutes)	• ការបំពេញទម្រង់ព័ត៌មានអ្នកជំងឺ និងរបាយការណ៍	លោក ជា ចំណាន លោកវេជ្ជ. ចេងលី ប៊ុនទី លោក ខូច បូណា
12:00-14:00	សម្រាកអាហារថ្ងៃត្រង់	ទាំងអស់គ្នា
14:00-14:15 (15 minutes)	• ស្បែងថាមពល	000+
14:15-15:30 (75 minutes)	• ការបំពេញទម្រង់ព័ត៌មានអ្នកជំងឺ និងរបាយការណ៍(បន្ត)	លោក ជា ចំណាន លោកវេជ្ជ. ចេងលី ប៊ុនទី លោក ខូច បូណា
15:30-15:45 (15 minutes)	សម្រាកអាហាសេប្រន់	ទាំងអស់គ្នា
15:45-16:00 (15 minutes)	• ដែនការសកម្មភាពបន្ទាប់	លោកវេជ្ជ. ចេងលី ប៊ុនទី លោក ស៊ង សុផាត
16:00-16:20 (20 minutes)	• ការធ្វើតេស្តក្រោយវត្តបណ្តុះបណ្តាល	លោក ទូច បូណា លោកស្រី គឺក សុភារ៉ា
16:20-16:35 (10 minutes)	• វាយពម្លៃវឌ្គសិក្ខាសាលា (QR code)	លោក ទូច បូណា លោកស្រី ពីក សុភារ៉ា
16:35-17:00 (25 minutes)	ពីពីបិទវត្តបណ្តុះបណ្តាល • ចំណាប់អារម្មណ៍ និងបិទវត្តដោយលោក ឧត្តមអគ្គានុរក្សថ្នាក់លេខ៣ «ឃៀ០ សុឈានីត ប្រធានវាយកដ្ឋានអប់រីកែប្រែ និងស្ថារនីពិសម្បទា	លោក យ៉េន សុខា លោក ពង់ វុទ្ធី លោក វី ឡេង

^{***}Schedule can be flexible base on circumstance